www.tomkiss.hu

AJÁNLÓ > Könyv
Tomkiss Tamás: március 14
2003.03.15

Megjelent a www.szerelemnet.hu, azóta megszűnt portálon, 2003. március 15-én, pp.nr. aláírással

 

E könyv kapcsán semmi sem elképzelhetetlen! Ülök otthon, vagy egy kávézóban, vagy (hiszen március van) a Hősök terén; s egyszer csak ezt olvasom a könyvben: „Nevem Petrovics Sándor. [...] Magyar költő vagyok. Jó költő. Szépen tudok érdekes mondatokat is megfogalmazni mind szóban, mind pedig írásban. Kiskörösön vagy Kiskunfélegyházán születtem, 2023. január elsején.”

Közben már hallani vélem a rádióból (pedig csak a könyvet olvasom):
„P. Sándor 27 éves férfit tegnap ismeretlen tettesek halálra késelték egy kiskunmajsai pubban.[...]
A világhálón máris tömegével olvashatók P. Sándor versei [...].
A rendőrség nagy erőkkel nyomoz, a netőrség már rajtaütött egy magát Felkent Önsorsrontók Klubjának nevező crackertársaságon.”

Ezek után nem állítom, hogy:
a könyv címe és az írás megjelentetésének dátuma közötti bárminemű hasonlatosság csak is a véletlen egybeesés műve.

Tomkiss Tamás rejtjeles módon, de mindent „megüzen” a címlapon, illetve a belső borítón. Dátum, számok, fotók, nevek. És közli azt is, hogy a március 14, az tulajdonképpen, „ – III szinoptikus könyv – ”; ez itt valóban jelentoséggel bír. Több jelentése is van, melyek értelmezését esetünkben 1 könyvegységen belül akár többször is cserélhetnénk.
(1. áttekintés, összefoglalás – 2. párhuzamos helyek összehasonlítása – 3. valamely irodalmi mű, színmű, film kivonata)
Ha volt bajom e könyvvel, akkor csak ennyi: egy kicsivel több a „kódoltság”. Inkább Főhős sorsát kövessük...

Első könyv – Útirajzok és egy túlvilági körutazás
Első részben:
Születik majd e városban egy költőkirály, ki a mai magyar viszonyokra átírva, de meglepően hasonló problémákkal küszködik, mint 200 évvel azelőtt élt sorstársa. A város is, lakói is. (Mindez persze látomás.)
Másodrészben:
Küldetése lesz. Pokolra jut, purgatóriumba, majd pedig a mennybe száll. Nem sokat ért majd a vele történő dolgokból. Ismerősek lesznek az arcok, de szabálytalanul működik a gépezet; „mióta meg fog halni”, túl gyakran elájul, ehhez nincs hozzá szokva. (Mindez persze látomás.)
Második könyv – történelmi időutazás
Főhős újra e világon. Igaz, hogy önmagához képest leginkább a múltban. De mi az, hogy Idő?, mi az, hogy Tér?
Egy 25x85x36 köbméterű térben (ez megközelítőleg akkora, mint a Hősök Tere), és egy nemzetidőnyi idő alatt kell, 14 stációt bejárnia. 14 Hőssel. (Mindez persze látomás.)
Harmadik könyv
A költőkirály pihen. Itt tevőleges szerepe nincs több. Ebben a részben különböző, az előző cselekményekhez valamilyen módon kapcsolódó pszeudoepigrafigus (nem saját név alatt megjelentetett) művet olvashatunk.
Valahogy így: A népünk „lejátszotta”, (az igazi Petőfi megélte), a Petrovics „átutazta”, (Tomkiss Tamás jól leírta), az Új Mandátum kinyomtatta. (Mindez persze látomás.)


pp.nr.

(Új Mandátum Könyvkiadó 2002)


www.tomkiss.hu - Tomkiss Tamás

 
 

websas.hu LINKTAR.HU